Sider

søndag, august 28, 2016

Multikulturel mad-invasion (billeder og opskrifter)

Ikke alt behøver at være politisk. Dette indlæg handler om mad -- indisk og persisk mad. Det er retter, som jeg har lavet over sommeren. Du kan selv lave dem: Ved at trykke på billederne, kan du se dem i fuld størrelse, og i billedteksterne er der links til video-opskrifter.

Alle retterne er krævende, men ingen af dem er deciderede svære at lave. Det sværeste er risen. Sagt uden ironi eller overdrivelse er persisk ris virkelig en folkevidenskab. Hvor svært kan det være, tænker du måske, men persisk "chelo-polo" skal ikke bare koges. Langt fra!

For at kunne lave disse retter skal du have styr på tre ting først:

1. At lave persiske ris med tahdig (tahdig er den sprøde risbund, som du kan se på billederne.) Det kræver virkelig øvelse. Det tog mig flere år efter jeg flyttede hjemmefra at mestre chelo-polo. Tjek denne video-opskrift for risen, og denne opskrift for tahdig.  

2. At knuse og opløse safran. Se her.

3. At lave indisk masala (krydderi-blanding, f.eks. karry). Der er himmel til forskel på den karry-blanding, som du køber i butikkerne, og den masala, som du selv laver fra bunden. Rent faktisk har de intet med hinanden at gøre. Hvis du tager til Indien, vil du godt kunne købe færdige masala-blandinger, men du kan ikke få karry. Det findes ikke, for det er en vestlig opfindelse. Der findes talrige forskellige masala-blandinger. Den mest udbredte og mest brugte er garam masala. De bedste har du selv knust af hele krydderier! Se hvordan du laver garam masala her


Khoresht-e Fesenjan (persisk): Gryderet med kylling (eller and eller kalv) med valnødder og granatæble. Opskrift: https://www.youtube.com/watch?v=TbBxkTldDAU

Chicken Curry med ingefær (Indisk). Opskrift: https://youtu.be/WWoxlXWGYTA

Loobia-polo (persisk) med haricot vert. Opskrift: https://youtu.be/vl5_DH9L-Kc

Baghali-polo med dild og and (persisk). Opskrift: https://www.youtube.com/watch?v=7LLwZh-h6mo

Khoresht-e gheymeh med kalv og flækærter (persisk). Opskrift: https://youtu.be/eMNCuyunMh4


Chicken Makhani, bedre kendt som Butter Chicken (indisk). Opskrift: https://youtu.be/-nzHXxasZ8E

Ghormeh Sabzi (persisk). Dette er en af de ældste persiske retter, og undertegnedes yndlingsret. Opskrift: https://www.youtube.com/watch?v=6BL6ehObz0s

Ingen kommentarer:

Send en kommentar